Wellington

 

Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en telt ongeveer 180.000 inwoners. 18,5% van de inwoners is jonger dan 15 jaar. Wellington ligt op het meest zuidelijke puntje van Nieuw-Zeeland.

Cultuur

In het nationale museum van Nieuw-Zeeland, te Papa, kun je een aardbeving beleven in een op kopie gemaakt houten huis. Er is een speciale afdeling die gaat alleen over de aardbevingen die Nieuw-Zeeland heeft moet ondergaan. Met 36.000 vierkante meter is dit tevens het grootste museum van Nieuw-Zeeland. Hier kun je een hele dag verblijven en er is ontzettend veel te zien zoals opgezette vogels, enorme walvisskeletten, een Maori-nederzetting en moderne kunst.Verder staat er in Wellington een stadsmuseum waar via films en objecten de geschiedenis van Wellington wordt verteld.

 

Gebouwen

In Wellington staat het regeringsgebouw ‘The Beehive’. Deze is 72 meter hoog en heeft de vorm van een bijenkorf en werd in 1964 gebouwd. Daarnaast ligt het oude parlementsgebouw uit het begin van de 20e eeuw, dit is een mooi gebouw in neoclassistische stijl. Verder heb je hier het Parliamentary Library en het Bowen House, een modern kantoorgebouw van 22 verdiepingen.In 1866 werd de Oude St. Paul’s Cathedral gebouwd in gotische renaissancestijl. Momenteel wordt dit gebouw gebruikt als museum en kerk. De nieuwe St. Paul’s Cathedral werd van 1954 tot 1972 gebouwd in byzantische stijl. Deze roze kathedraal is 88 meter lang en 18 meter hoog.

 

Botanische tuin

Vanuit de kabelbaan die naar de botanische tuin leid heb je een prachtig uitzicht over Wellington en de haven. De botanische tuin is met de kabelbaan tevens de beste manier om te bereiken. Hier bloeien van november tot april 106 rozensoorten in verschillende kleuren. De rozentuin is dan ook het leukste gedeelte van de botanische tuin. Verder vind je in dit 25 hectare grote park veel oeroude bomen, inheemse Australische planten, Nieuw-Zeelandse bomen en planten en bijzondere cactussen uit de hele wereld.

 

Havenpromenade

Langs de havenpromenade kun je, met een helikopter, Wellington van bovenaf bekijken. Ook kun je kajaks huren om vanuit de haven de stad te bekijken. Verder vind je veel cafés, restaurants en mooie kunstwerken langs de promenade.

 

Lord of The Rings-tour

Voor de Lord of The Rings fans is een excursie naar de locaties waar filmopnames zijn geweest een must. De producer Peter Jackson is geboren in Wellington waar veel filmopnames zijn gemaakt. De gidsen laten je alle leuke plekjes zien en maken er een leuke show van.